Vin av te-påsar
Vin av te-påsar

Det är som med allt annat att det var enklare att göra eget vin förr. Det var liksom mindre komplicerat.

Ett gott maskrosvin som glänste guldgult i flaskan var en självklarhet på det glada 70-talet. 1978 förbjöds maskrosvinet. Anledningen till förbudet är oklart. Enligt Wikipedia ska det ha med jäsningsprocessen att göra. Är man riktigt intresserad av att göra eget vin tillhör dock maskrosvinet en klassiker som man gärna vill prova på att göra själv – i hemlighet förstås.

Uppfinningsrikedomen på det glada 60-70-talet gav upphov till en del experiment vid vinframställning vilket bland annat resulterade i att man gjorde vin med hjälp av te-påsar.

Det är ett fullt möjligt alternativ till frukt- och bärvin. Ett vin gjort på te brukar kunna bli starkare än vanliga viner – vilket gläder vissa vinälskare. Det är dessutom bekvämt att göra eget vin med hjälp av te-påsar. Smakerna kan dessutom varieras.

För den som vill prova att göra en egen variant av vin med te-påsar kommer här ett recept;

7 liter vatten kokas och hälls i hink med tättslutande lock.

Lägg i 25 te-påsar.

Låt stå över natten. Ta bort påsarna.

Tillsätt 2,5 kilo socker.

1,5 – 2,5 dl sirap

1/4 bit jäst. (färsk)

1 msk hjorthornssalt

Låt stå under lock i cirka 3-5veckor (rumsvarmt)

Häll bort bottensatsen. Tillsätt jässtopp och därefter klarningsmedel.

Vinet är klart efter ungefär två dagar.

För den som inte är lika bekväm som te-pås-vin-drickaren finns det en uppsjö av alternativ till vindruvor att göra sitt eget vin av. Vår Svenska skog är fylld av sommarbär och skörden av frukt och nypon under hösten ger fantastiska viner. Även vintermånaderna bjuder på möjligheter till vinframställning av Apelsin och Ingefära bland många andra smakvariationer.

När man gör vin är hygienen viktig eftersom vinet lätt blir förstört om det framställs under ogynnsamma förhållanden och det är ju trist att förstöra vinet eftersom vinframställning är en långsam process som tar tid. Ett riktigt välgjort maskrosvin tar ett år att framställa.

Det är ju allmänt känt att ju längre ett vin lagrats ju finare kvalitet och smak har vinet. Det gäller även det vin man gjort själv. Så – den seriöse vinmakaren fyller sina steriliserade vinbuteljer och korkar igen dem för framtiden.